torstai 4. lokakuuta 2012

Ja maailma itkee

Luin juuri INHOTTAVAN uutisen."Lahtelainen 23-vuotias mies käytti 13-vuotiasta lasta seksuaalisesti hyväkseen asunnollaan Lahdessa.
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi miehen lapsen vapun tienoilla tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä viiden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen. Hänet määrättiin maksamaan tytölle 1500 euron kärsimyskorvaukset.
Vähimmäistuomio  lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.
Päijät-Hämeen käräjäoikeus toteaa julkisuuteen toimittamassaan selosteessa, että mies tuomittiin vakiintuneen käytännön mukaisesti viiden kuukauden ehdolliseen.
Juttu käsiteltiin suljetuin ovin ja asiakirjat määrättiin salaisiksi."


Mikä siinä oikein on?? Ihan oikeasti, pienestäkin ryöstöstä tulee helposti monen tuhannen euron korvausvaatimukset, joskus jopa parinkymmenentuhannen. Ja viisi kuukautta ehdollista?? Tsiisös! Olisiko se niin vaikeaa korottaa tuota rangaistusta? Nytkin tuomio oli siis vain kuukausi enemmän kuin minimirangaistus. Noh, onhan tuo minimi parempi kuin vielä kaksi vuotta sitten, jolloin se oli kaksi viikkoa. Mutta silti. Kun kerran lähtivät korottamaan, olisivat sitten oikeasti korottaneet.

Ja verratkaapa:

"Heinolalainen nelikymppinen mies kaatoi naapurinsa puolelta 29 puuta.
Mies uskoi tehneensä naapurilleen palveluksen, kun kaatoi puut, sillä naapuri oli kaadattanut tontiltaan järeitä puita metsurilla.

Puitten omistaja alkoi ihmetellä, kun hänen tontiltaan katosi metsurin käynnin jäljiltä edelleen puita. 


Naapuri tunnusti kaataneensa kirveellään vain kolme lahovaurioista koivua.


Juttu käsiteltiin viime keväänä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa ja mies määrättiin maksamaan naapurilleen noin 1700 euron vahingonkorvaukset. Hän sai 920 euron sakot vahingonteosta.


Alioikeuden päätös ei tyydyttänyt puunkaatajaa ja hän haki ratkaisuun muutosta Kouvolan hovioikeudesta. Mies piti tapahtunutta väärinkäsityksenä ja vaati tuomion kumoamista. Hovi ei muuttanut päätöstä.


Naapurin kaatamien puitten kannot erottuivat, koska puut oli kaadettu kirveellä ja metsuri hoiti kaadot moottorisahalla.
"


Eli vahingonkorvaukset 1700e. Nyt hoks! Edellisessä jutussa oli 1500e. Toinen menetti puita, toinen mielenrauhansa. Toinen istuttaa puut uudelleen ja toinen käy ehkä loppuelämänsä terapiassa käyden traumoja läpi.

Siis ihan hyvä että tämä puunhakkaaja joutuu maksamaan, en minä sitä. Mutta... olisiko ihminen silti tärkeämpi? Ehkä?

Armaat lukijat. Ylireagoinko? Sanokaa suoraan. Teenkö näistä liian ison numeron?

Ärsyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti