torstai 21. helmikuuta 2013

"Miks sull on noin pienet huulet?"

Istuin eilen junassa matkalla Helsinkiin kun Leppävaaran kohdalla nousi matkaan kaksi miestä aika lailla kännipäissään. Minun tuurillani tulivat (totta kai!) istumaan minua vastapäätä. Istuin nenä kiinni kirjassa ja yritin olla herättämättä huomiota. Onnistuinkin hyvin... kunnes rupesin pistämään kirjaa pois.Kun suljin kirjan, minua suoraan vastapäätä istunut mies huitoi kirjan kantta ja huudahti: "Harri Potteri! Harri Potteri! Mut sä vaikutat kyl aika nuorelta...". Nuorelta? Niin mihin verrattuna? Nuorelta lukemaan Potter-kirjoja vai? Hymähdin, tungin kirjan laukkuun ja jäin tuijottamaan ikkunaa mahdollisimman eleettömänä. Ajattelin että jos vaikutan hyvin jäiseltä, minuun ei enää oteta kontaktia.

Erehdyin. Mies huitoi kättään vähän matkan päässä nenästäni ja hoki: "Heihei hei!". Käännyin ja tämä kysyi: "Miks sull on noin pienet huulet?". Suuni loksahti auki, enkä hetkeen pystynyt sanomaan sanaakaan. Yksi viimeisistä asioista, mihin olisin halunnut miehen kiinnittävän huomiota, on huuleni. Ihmettelin ääneen että "Anteeksi mitä??" ja tämä vastasi "No ei ne nyt niin pienet oo ku sä puhut.".

Hauskinta on se, ettei kysymys sinänsä ole lajissaan ensimmäinen. Olen ennenkin kuullut kysymyksiä "Miks sulla on tollaset hiukset?", "Miten sun ripset on noin pitkät?", "Miks sä pukeudut tolleen?". Huulien ja ripsien kohdalla miettii väkisinkin että miten tuohon vastaisi? Mistä minä tiedän, miksi minulla on pitkät ripset? En ole itse geenejäni valinnut (tuskin kovin moni muukaan). Ja vaatteiden ja kampausten kohdalla tuppaan vastaamaan "No miks sulla on tommoset hiukset?". Olisikohan vastaus että pidän tyylistäni tällaisena? Eri asia olisi kysyä esimerkiksi, mikä tyylissä viehättää tai jotain.

Kun minulla oli irokeesi, nainen junassa kysyi, miksi hiuksiani oli vain keskellä. Kysyin, miksi tällä oli hiuksia koko päässä. Hän mietti, olisiko kyseessä jokin sairaus ja oli pakko miettiä että jos hiukseni olisivat lähteneet sivuilta jonkin sairauksen seurauksena, olisinko vuodattanut sitä tuntemattomalle junassa? En varmaan. Miksi lähteä arpomaan, mistä toisen ulkonäkö johtuu?

Joiltakin lähtee hiukset sairauden takia, jotkut ajavat ne itse. Jotkut peittävät vartalonsa uskonnon takia, jotkut koska haluavat peittää onnettomuuksien jäljet, jotkut vain koska se tuntuu mukavalta tai on muuten kylmä. Jotkut ovat isokokoisempia elämäntapojen takia, jotkut koska kärsivät sairaudesta jonka takia ei pysty liikkumaan. Ihmiset ovat kalpeita koska iho ei rusketu tai sen takia koska eivät halua ruskettua. Jotkut ovat laihduttaneet pari vuotta, toiset syntyneet pieneen ruumiiseen. Naisten vessasta löytyy niitä jotka ovat olleet naisia ruumiillisesti syntymästää lähtien mutta myös niitä, jotka ovat käyneet läpi monta hoitoa ja leikkausta saadakseen kuulua oikeaan sukupuoleen.

Eli miksi olettaa jotain automaattisesti? Ja vaikka ei olettaisikaan, onko järkeä ihmetellä, miksi jollakulla on pienet huulet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti