sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Persoonallisuusmittari

Juteltiin äidin kanssa rikossarjoista. Puheeksi sattui suosikkihahmot ja hehkutin NCIS:n Abbya. Sarja on muuten huono (aika huonot juonet, tasapaksua, hahmot jäykkiä, huumori ei toimi...) mutta ainoa syy sen seuraamiseen on koska rakastan Abbya. <3 Niin asenteellinen nainen.

Tähän äiti totesi että pitää enemmän Criminal Mindsin Garciasta. Suloisempi tapaus värikkäine vaatteineen, pörröisine kynineen ja sympatioineen. Ei tykkää katsella uhreja tai väkivaltaa ja huolehtii muista.

Rupesin pohtimaan asiaa ja huomasin vuosia sitten tekemäni oletuksen pitävän paikkansa; ihmiset koko lailla pitävät niistä hahmoista, joihin samaistuvat. Itse olen outo mustasta väristä pitävä ja tykkään pehmoleluista. Abbylla on työhuoneessaan pehmoleluja, joille on pukenut niittipannat. Pidän oudoista asioista ja tällä on virtahepolelu josta pääsee pierun ääni sitä puristettaessa. Äiti taas pitää väreistä ja kaikesta iloisesta, Garcialla on vaikka mitä väriä ja glitteriä työpöydällään. Garcia tykkää auttamisesta ja ihmisten lähellä olemisesta, äiti on opettajana pienryhmässä oppilaille, joista lähes kukaan muu ei välitä.

Melkeinpä huvittavaa, miten hahmot ovat kuin karikatyyrit meistä. Mutta niinhän se on... Miettikääpä kirjojen ja leffojen hahmoja, keistä tykkääte. Löydättekö yhtäläisyyksiä itsestänne? Uskallan väittää että jos tehtäisiin kysely että mistä hahmoista pitää, samat hahmot eri sarjoista valinneet olisivat hyvin samanlaisia ja heillä olisi samoja ihanteita. Mietitäänpä että jos suosikkihahmo olisi Harry Potterista Hagrid, on selkeästi ihanteena tunteellinen ja järkähtämätön tyyppi, hyvin voimakas ja suojeleva, ehkä vähän impulsiivinen. Toinen versio olisi Dumbledore; älykäs ja rauhallinen. Salaperäinen, välittävä, tilanteet huomioiva.

Huomaatteko itse? Joko etsii samoja puolia mitä itsestä löytyy tai sitten ihanteita mitä toivoo lähimmäisiltä, ehkä jopa elämänkumppaniltaan.

Voisiko tässä olla markkinarako? Pistetään deittisivustoille kyselyt että mistä hahmoista tykkää ja kone etsii mahdollisimman samanlaisen tai täysin erilaisen tyypin (sillä joskus vastakohdat täydentävät toisiaan). Vaikkapa kaksi Munamiehestä, Muumimammasta ja Frodosta pitävää. Toimisiko?

Ehkei sittenkään. Liian yksinkertaistettua.

7 kommenttia:

 1. Luettelo muutamista fiktiivisistä henkilöistä, joista pidän:
  Nuuskamuikkunen, Frodo Reppuli, Pocahontas, Narnian fauni Tumnus

  Ja mikä heitä kaikkia yhdistää: METSÄ.

  Minusta ideasi deittisivuston hakukoneesta on mainio. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki syvempääkin luonneanalyysiä olisin voinut harrastaa noiden em. hahmojen kanssa. Mutta naurahdin ihan ääneen, miten luontopainotteista ihailemani satuhahmokaarti on. No, ei toisaalta yllättänyt :)

   Poista
  2. Minun ihailemani hahmot... Hmm. Abby, Mörkö, Sirius Musta... onko vähän tumma joukkio? :'D

   Mutta kuten itsekin sanoit, aika yksinkertaistettua. Onhan minullakin suosikkihahmoja, jotka eivät tuohon kategoriaan istu.

   Poista
  3. omat ihailuni: Spencer Reid, Margaret Lanterman (Log Lady)

   En sitten osaa sanoa omasta luonneanalyysistani :D

   Poista
  4. Varmaan pitäisi kerätä vähintään kymmenen että saataisiin kunnon analyysi aikaan. :)

   Poista
 2. Pitääpi miettiä, mutta siis jo omalla pohdillani löysin suosikkihahmoista samankaltaisuuksia. Tosi mielenkiintoinen tää koko juttu! Jes

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä oikeasti aloittaa sellainen isommanpuoleinen analyysi! Ja entä hahmojen yhteensopivuus hyvien ystävien/ pariskuntien kesken? Katsotaanpa...

   Poista