lauantai 24. toukokuuta 2014

Kuka, mitä, missä?

Miten voi olla niin KUUMA?? Ja vielä Suomessa? Mitä tämä on...

Lueskelin pihalla teologisen pääsykoekirjaa (Heikki Räisänen: Mitä varhaiset kristityt uskoivat) ja oli pakko siirtyä sisälle kun olin sulaa. (Ja ei, asiaan EI vaikuttanut se että päälläni oli musta mekko ja mustat sukkahousut.)

Kirja on mielettömän mielenkiintoinen. Käsittelee aikaa ennen kuin kristinuskosta muotoutui uskonto kaikkine ohjeineen, sääntöineen ja rajoineen. Kaikki lähtee jo juutalaisuuden ja Tooran synnystä, sekä Jerusalemin alueen hallintokiistoista.

Tässä kohtaa minulla on vaikeaa. Minun on lähes mahdotonta hahmottaa paikkoja, rajoja ja karttoja. Menen ihan sekaisin kun puhutaan Galileasta, Juudeasta, Israelista, Nasaretista, Beetlehemistä, Babylonista, Kreikasta, Egyptistä... Hahmotusongelmieni takia on tarpeeksi vaikeaa hahmottaa tämän päivän rajoja, mutta nyt kun vielä kirjassa puhutaan parin tuhannen vuoden takaisista rajoista ja hallitsijoista, menee totaalisesti yli hilseen. Rajat muuttuivat jatkuvasti, kuka hallitsi mitäkin, missä sijaitsi mikäkin ja mikä filosofinen suuntaus levittyi minnekin.

Monet lait ja säädökset riippuivat hallitsijasta ja hallitsijathan vaihtuivat. En pysy perässä, missä oli mitäkin ja milloinkin... Äh, on jo tarpeeksi vaikeaa selittää! Kun tämä on kuitenkin tähdellistä tietoa kun miettii uskonnon lähtökohtia. Missä vaiheessa Roomalainen kulttuuri vaikutti, missä kohtaa jokin ihan muu.

Onneksi seurakuntamme teologi on luvannut auttaa. Katsotaan ensi tiistaina kaikki pahimmat kompastuskivet ja parhaat nippelitiedot.

Suosittelen kyllä kirjaa muillekin! On erittäin uskontotieteellinen, eli ei tarvitse olla "uskova" tai kristitty siitä kiinnostuakseen.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti