tiistai 20. toukokuuta 2014

Uskontoni; mihin uskon/ en usko, osa 2

Noniin! Kiitos kärsivällisyydestä. Nyt vastaan vihdoin Ellanen94:n kysymyksiin ja tarkennuspyyntöihin
edellisen osan kommenteista.

Mua kiinnostaa tietää, miksi jumalalla on sun mielestä nimenomaan persoona.

Koska meilläkin on. Jokaisella luodulla on olevaisuus, miksei itse Luojallakin sitten? Haluan myös ajatella että joku on tehnyt esim. luonnosta ihan tarkoituksella ja tietoisesti niin kauniin kuin se nyt on. :) Ei ainoastaan käytännöllisen, vaan myös puhtaasti esteettisen. Lisäksi Kirjuri vastasi edellisen postauksen kommenteissa tähän kysymykseen hyvinkin tyhjentävästi.

Onko elämä sun mielestä lineaarista kuten esim. kristinuskon mukaan, vai ns. jatkuva kehä?

Vähän sekä että, mutta enemmän lineaarista. On alku ja loppu, mutta silti jonkinlaista kiertoa, kuten lapsen syntyminen vanhemmasta. Ikään kuin veteen "piirrettäessä" suoraa viivaa, onkin tuloksena monta pyörrettä. Mutta itse uskon että on ns. "alku" ja "loppu", en vain tiedä mitä ne ovat.

Kiinnostaisi sun mielipide Jeesuksesta.

Oho! Jeesusta en maininnutkaan edellisessä postauksessa! Mutta tälle on syy: yhdistin sen jotenkin automaattisesti Jumalaan ja jumalkuvaani. Ehkä tämä jo kertoo vähän? Minusta on täysin mahdollista (ehkä jopa todennäköistä) että Jumala voi astua maan päälle ihmisten sekaan meidän kaltaisenamme. Ja että onkin tehnyt sen. Miksi? Jotta uskoisimme ja pystyisimme hahmottamaan edes pienen osan Hänestä. Ja vaikka Jeesus ei olisikaan nyt ollut yhtään "jumalallinen", ihan helkkarin fiksu kuitenkin oli! Minusta on hyvinkin miellyttävää seurata hänen ohjastustaan.

Mainitsitkin, että Raamattu on aikansa näköinen, ja siellä on siksi niin paljon hyväksyttyä julmuutta ja epäkohtia. Mihin vetää raja, että mikä on sitä oikeaa sanomaa ja mikä ei?

Voi ei, pahoja kysymyksiä heität... Minusta kyllä kaikki on ns. "oikeaa sanomaa". Mutta kirjallisesti? Ei. Kuten aikaisemmin kirjoitin, esimerkiksi sääntö naisen kihlauksesta raiskauksen jälkeen kuulostaa aivan kamalalta! Mutta jos silloin oltaisiin neuvottu että "nainen on miehen veroinen", ei sitä olisi kukaan kuunnellut. Eli sanoma tämän kohdan takana on: Naisella on arvo ja tätä tulee suojella. Nykypäivänä tuo arvo käsitetään eri tavalla ja meidän pitää noudattaa tätä, eikä jämähtää tottelemaan jokaista sääntöä kirjaimellisesti. Totta kai on kohtia, jotka menevät minullakin yli hilseen... mutta se on kai itsestäänselvää, niin isosta kirjasta on kyse. :)

Pakko vielä vaatia selvennöstä tuosta Luonto ja eläimet-kohdasta. Koska oon antispesisti(tai pyrin olemaan), vaadin tottakai aina perusteluja ihmisen erottamiseen muusta luonnosta ja eläimistä. Miksi ihminen on "oma juttunsa", ja mitä ominaisuuksia sillä on, joita millään muilla eläimillä ei olisi? Tai tottakai ihmiset on omasta mielestään tosi erityisiä ja muut eläimet on itestään tietty samaa mieltä:D Jotenki vaan tuntuu epäreilulta niien muiden puolesta, kun ne laittaan vaa samaan eläinpoppooseen joka on ns. ihmisen alapuolella. Mitähän kettuki sanois (:D) jos sille valkenis, et se on meiän mielestä samaa porukkaa niiden jänöjen kaa, jotka on kuitenkin sen ruokaa? :p

Oli pakko jättää tämä kysymys sellaisenaan kuin sen kirjoitit, aihe on sinulle tärkeä ja siksi haluan vastata perusteellisesti. Miksi siis ihminen on oma juttunsa? Koska viisaus. Ei, ei siksi että ihminen olisi viisas, päinvastoin! Ihminen on luomakunnan tyhmin olento, olemme tuhonneet niin paljon vailla aietta korjata. Meiltä puuttuu viisaus selvitä, viisaus olla. Ihmisellä ei ole mitään hajua elämänsä tarkoituksesta, eläimillä taas selkeästi on. Niitä ei kiinnosta pohtia elämän sääntöjä, ne ovat ihan selkeät. Me taas tarvitsemme vaikka mitä lakeja, rajoituksia ja sopimuksia että pysymme olemassa.

Siksi katson että eläimet ovat osa Jumalaa. Osa Jumalaa ja tämän viisautta. Ne rakentuvat kauneudesta, viisaudesta ja elämän tarkoituksesta ja me... mistä me rakennumme? Emme tiedä.

Viimeinen kysymys: onko nk. jumala luonut maailman, ja onko se luonut sen ihmistä varten? Onko ihminen siis jumalan lopullinen tarkoitus?

Onko Jumala luonut maailman? On. Rakentanut miljoonia vuosia (nyt joku fiksu voisi heittää tarkan ajan) ja valmistellut meitä kaikkia.

Onko Jumala luonut maailman ihmistä varten? Onko ihminen Jumalan lopullinen tarkoitus? Tähän vastaan neljällä hyvin tarkkaan valitulla sanalla:

Helkkaristako minä sen tietäisin! :'D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti