keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Niksinurkka: terveys

Jaha! Ajattelin tässä alkaa kirjoittamaan tällaista... niksinurkkaa. Ajatuksena listata vähän "epätavallisempia" tarveysvinkkejä.



Kyllä. Kaikille on varmaan tuttua että "syö hyvin, älä unohda salaattia, liiku, ole ulkona, nuku tarpeeksi". Mutta kuinka moni tiesi esim. että

...spirulina niminen levä on yksi ravinteikkaimmista aineista? Spirulina sisältää mm. 2300% enemmän rautaa kuin pinaatti, 3900% enemmän beetakaroteenia kuin porkkana, 300% enemmän kalsiumia kuin lehmänmaito, 375% enemmän proteiinia kuin liha ja 31 kertaa enemmän fytoravinteita kuin mustikka. Sitä saa jauheena mm. Ruohonjuuresta. Jauhetta käytetään vain 1 teelusikallinen päivässä esim. viileään veteen, keittoon tai johonkin muuhun. Spirulina muodostaa kaikista maailman organismeista tehokkaimmin proteiineja ja se sisältää 65-71 % hyödynnettävässä muodossa olevaa proteiinia.

...siemenet ja pähkinät sisältävät runsaasti proteiineja ja vitamiineja. Myös hyvälaatuiset rasvat huoltavat kehoa. Hyvälaatuinen rasva on hyväksi mm. suolistolle. Ja mitä parempaa huolta pidät suolistostasi, sen enemmän se näkyy ihossasi; suoliston hyvinvointi vaikuttaa ihoon. Eli jos syö suositusten mukaisesti kourallisen erilaisia siemeniä ja pähkinöitä kourallisen päivässä, voi olla että finnit vähenevät huomattavasti. Myös ryppyjen ollaan huomattu tulleen myöhemmin niille, jotka suosivat suolistoystävällistä ruokaa.

...maksan hyvinvointiin voi vaikuttaa yllättävän paljon. Eteeristen öljyjen haisteleminen vaikuttaa maksan entsyymeihin ja mm. edistää painonpudotusta. Monet pitävätkin nykyään mukanaan pieniä öljypulloja. Suositus on kuitenkin nuuhkaista aamuin illoin.

...urheilijoille suositellaan kookosvettä. Sen elektrolyyttitasapaino on sama kuin ihmisveren. Elektrolyyttien korvaaminen on erityisen tärkeää runsaan hikoilun jälkeen. 330ml kookosvettä saa 670mg kaliumia (noin 19% päivittäisestä tarpeesta), joka on noin 15 kertaa enemmän kuin tavallisesta urheilujuomasta saatava määrä. Yksi annos kookosvettä nesteyttää kehoasi yhtä paljon, kuin yksi litra vettä yhdessä yhden banaanin kanssa.

...päivittäinen hengitysharjoitus on hyväksi keholle. Käy lattialle makaamaan selällesi ja nosta jalat esim. tuolille niin, että ne muodostavat kaksi 90 asteen kulmaa. Hengitä niin, että ilma kulkee vatsaan ja kylkiin eikä rintakehään. Voit tehostaa tätä laittamalla pari kirjaa vatsan päälle. Koeta hengittää niin että vain kirjat nousevat, ei rintakehä. Pysy asennossa ja hengittele vähintään 5min. Vähän ajan päästä pidennä varttiin. Toista päivittäin jotta tämä auttaisi. Tämä treenaa kylkien, selän ja vatsan seudun lihaksia ja on hyväksi keuhkoille. Se parantaa ryhtiä jos jaksaa tehdä päivittäin ja avaa hengitysteitä.


Että tällaista tällä kertaa. Ei nyt tule muuta mieleen. Tässä oli nyt pari juttua, jotka tulivat ensimmäisinä mieleen. Kannattaa kokeilla, harvoin sitä tällaisissa mitään häviääkään. :)

2 kommenttia:

  1. Spirulinaa olen kokeillutkin. Maistuu aluksi hieman kummalliselta, mutta esimerkiksi pirtelössä se on ihan loistava lisä. Amsterdamissa tuli kokeiltua tädin luona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä on mielenkiintoista!

      Edellisessä postauksessa olin satavarma että P_Devil olisi ensimmäinen kommentoija. Ja niin olikin. Tässä taas olisin lyönyt pääni pantiksi että sinä olet ensimmäinen. Ja olit! Alan olla aika hyvä tässä.

      Mutta joo. Aika mielenkiintoisen makuista on. Pitääkin kokeilla pirtelössä.

      Poista